Skrót artykułu Strzałka

Amerykańscy badacze oszacowali, że ftalany – syntetyczne związki chemiczne powszechnie używane m.in. w opakowaniach żywności, kosmetykach czy zabawkach – mogą przyczyniać się do 91-107 tys. przedwczesnych zgonów rocznie wśród Amerykanów w wieku 55-64 lat.

FTALANY OBECNE W PLASTIKU MOGĄ SKRACAĆ ŻYCIE

Opracował Mariusz Kielar

Amerykańscy badacze oszacowali, że ftalany – syntetyczne związki chemiczne powszechnie używane m.in. w opakowaniach żywności, kosmetykach czy zabawkach – mogą przyczyniać się do 91-107 tys. przedwczesnych zgonów rocznie wśród Amerykanów w wieku 55-64 lat. Mają one związek głównie z chorobami układu krążenia – czytamy w czasopiśmie „Environmental Pollution”. Zdaniem autorów badania przedwczesna śmierć około 100 tys. obywateli każdego roku może przynosić 40-47 mld dolarów strat amerykańskiej gospodarce.

Jak podaje Narodowy Instytut Nauk o Zdrowiu Środowiskowym (NIEHS) w USA ftalany zakłócające m.in. funkcjonowania układu hormonalnego korelują także z problemami rozwojowymi, reprodukcyjnymi, schorzeniami mózgu czy układu immunologicznego. – Nasze badanie uzupełnia bazę danych na temat wpływu plastiku na organizm człowieka – powiedział główny autor prof. Leonardo Trasande z NYU Langone Medical Center.

Wcześniejsze doniesienia dotyczące wpływu ftalanów na zdrowie wykazały, że mogą one powodować m.in. zaburzenia płodności, w tym nieprawidłowy rozwój genitaliów u chłopców oraz mniejszą produkcję plemników i zmniejszone stężenie testosteronu u dorosłych mężczyzn. W jeszcze innych badaniach dopatrywano się związku ftalanów z otyłością, astmą i chorobami nowotworowymi u dzieci. – Dzieci często dotykają wielu przedmiotów, a później wkładają palce do ust. W ten sposób cząsteczki ftalanu pod postacią pyłu mogą dostawać się do organizmu dzieci. Tym samym ten związek chemiczny może stanowić większe ryzyko dla dzieci niż dorosłych – oświadczyły amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób.

Na szczęście możliwe jest zmniejszenie wpływu ftalanów na nasze organizmy. – Po pierwsze, unikajmy plastiku tak często, jak się da. Nigdy nie podgrzewajmy posiłków w mikrofali w plastikowych pojemnikach. To samo dotyczy mycia ich w zmywarkach. Wysoka temperatura może wpływać na wiązania chemiczne substancji zawartych w plastiku, powodując, że będą się one łatwiej wytrącać do znajdującej się w nich żywności – tłumaczył prof. Trasande.

Źródło: Environmental Pollution, 2021

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?