Śniadanie przed godz. 8.30 rano może przyczyniać się do redukcji ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 – poinformowali naukowcy na konferencji online ENDO 2021 organizowanej przez Endocrine Society.
WCZESNE ŚNIADANIE MOŻE POMÓC W ZAPOBIEGANIU CUKRZYCY
Opracował Mariusz Kielar
Śniadanie przed godz. 8.30 rano może przyczyniać się do redukcji ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 – poinformowali naukowcy na konferencji online ENDO 2021 organizowanej przez Endocrine Society. – Zaobserwowaliśmy, że osoby, które zaczynały spożywać posiłki wcześniej w ciągu dnia, miały niższy poziom cukru we krwi oraz mniejszą insulinooporność bez względu na to, czy ograniczały czas spożywania posiłków do dziesięciu godzin w ciągu dnia, czy też rozkładały posiłki na trzynaście godzin – mówi autorka badań dr Marriam Ali z amerykańskiego Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Chicago.
W badaniach uczestniczyło 10 575 dorosłych osób, które – w zależności od pory przyjmowania pokarmu w ciągu dnia – podzielono na trzy grupy: krócej, niż dziesięć godzin, dziesięć-trzynaście godzin oraz ponad trzynaście godzin. Następnie osoby badane podzielono na podgrupy w zależności od pory spożywania śniadania przed czy po godz. 8.30 rano. Zaobserwowano niższy poziom insulinooporności we wszystkich grupach u osób, które spożywały śniadanie przed godz. 8.30 rano. – Sugeruje to, że czas zjedzenia pierwszego posiłku ma większy wpływ na czynniki metaboliczne niż długość okna czasowego, w którym jemy – zauważa dr Ali.
Źródło: www.endocrine.org, 2021