Szanowni Państwo,
mamy przyjemność poinformować o nowościach książkowych Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu „Postępy w pediatrii. Wybrane zagadnienia” – tom I oraz „Wybrane zagadnienia z chemii żywności z elementami analizy jakościowej”.
Szanowni Państwo,
mamy przyjemność poinformować o nowościach książkowych Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu „Postępy w pediatrii. Wybrane zagadnienia” – tom I oraz „Wybrane zagadnienia z chemii żywności z elementami analizy jakościowej”.
„Postępy w pediatrii. Wybrane zagadnienia” – tom I
Redakcja naukowa: Alicja Chybicka, Andrzej Stawarski
W pierwszym tomie podręcznika „Postępy w pediatrii. Wybrane zagadnienia” szeroko i w przejrzysty sposób omówiono zagadnienia z neonatologii, alergologii. pulmonologii, kardiologii, gastroenterologii, wybranych wad metabolizmu oraz nefrologii. Książka powstała na podstawie doświadczeń autorów z ich pracy klinicznej oraz najnowszych zaleceń i danych literaturowych dotyczących leczenia dzieci. W poszczególnych rozdziałach autorzy przedstawili rozpoznanie, diagnostykę oraz nowoczesne metody leczenia różnych chorób wieku dziecięcego. Podręcznik adresowany jest zarówno do studentów medycyny, lekarzy w trakcie specjalizacji, jak i doświadczonych praktyków. Kontynuacją będzie tom drugi, który zostanie wydany już wkrótce.
„Wybrane zagadnienia z chemii żywności z elementami analizy jakościowej”
Redakcja naukowa: Halina Grajeta, Anna Prescha
Chemia żywności podana zwięźle, a zarazem wyczerpująco. Białka, woda, barwniki, słodziki… Systematycznie i jasno przekazana jest tu wiedza o nich i innych składnikach żywności i dodatkach. Oprócz charakterystyki związków, uzupełnionej ich wzorami, w książce zawarte są również ćwiczenia z analizy jakościowej pozwalające istotnie rozszerzyć warsztat badawczy. Przydatna i bardzo pomocna pozycja do biblioteki badacza.
Książki dostępne są w Wydawnictwie UMW. Fragmenty książek można pobrać na stronie internetowej: