Skrót artykułu Strzałka

Spożywanie przez dwa tygodnie sproszkowanych, liofilizowanych winogron prawie o 75% wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry przez promieniowaniem UV. Z kolei dodatkowe pokrycie skóry ekstraktem zawierającym proantocyjanidyny
(polifenol pochodzący z pestek tych owoców) zmniejsza stopień poparzeń słonecznych – donoszą dermatolodzy z amerykańskiego Uniwersytetu Alabama na łamach czasopisma „The Journal of the American Academy of Dermatology”.

Filtr przeciwsłoneczny… do spożycia

grapes

Fot. Pixabay

Spożywanie przez dwa tygodnie sproszkowanych, liofilizowanych winogron prawie o 75% wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry przez promieniowaniem UV. Z kolei dodatkowe pokrycie skóry ekstraktem zawierającym proantocyjanidyny
(polifenol pochodzący z pestek tych owoców) zmniejsza stopień poparzeń słonecznych – donoszą dermatolodzy z amerykańskiego Uniwersytetu Alabama na łamach czasopisma „The Journal of the American Academy of Dermatology”.

Dotychczas wiadomo było jedynie, że zawarte w winogronach polifenole obniżają poziom białek prozapalnych w organizmie i stymulują procesy naprawcze DNA. Jednak przeprowadzone badania sugerują, że owoce te mogą także skutecznie zwiększać ochronę przed rakiem skóry. – Winogrona mogą działać jak jadalny filtr przeciwsłoneczny. Nie oznacza to, że po ich zjedzeniu nie musimy aplikować kremu z filtrem przed wyjściem na słońce, jednak mogą one dawać nam dodatkową ochronę – komentuje autor badań dr Allen Oak.

 

Źródło: The Journal of the American Academy of Dermatology, 2021
Opracował Mariusz Kielar

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?