Skrót artykułu Strzałka

Włoscy naukowcy wykazali w swoich badaniach, że dieta polegająca na krótkoterminowym, dużym ograniczeniu liczby spożywanych kalorii efektywnie stymuluje układ odpornościowy do

walki z nowotworem. Co istotne, metoda ta jest bezpieczna, nie wiąże się z dodatkowymi kosztami i może być bez problemu stosowana w połączeniu ze standardowymi terapiami antynowotworowymi – donosi czasopismo „Cancer Discovery”.

Dieta postna może pomóc w leczeniu onkologicznym

Opracował Mariusz Kielar

Włoscy naukowcy wykazali w swoich badaniach, że dieta polegająca na krótkoterminowym, dużym ograniczeniu liczby spożywanych kalorii efektywnie stymuluje układ odpornościowy do

walki z nowotworem. Co istotne, metoda ta jest bezpieczna, nie wiąże się z dodatkowymi kosztami i może być bez problemu stosowana w połączeniu ze standardowymi terapiami antynowotworowymi – donosi czasopismo „Cancer Discovery”.

Fot.Pixabay

W badaniach klinicznych prowadzonych przez naukowców z Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori w Mediolanie wzięło udział 101 pacjentów z różnymi rodzajami nowotworów i stosujących różne terapie onkologiczne. Uczestnicy przez pięć dni stosowali dietę roślinną o niskiej zawartości węglowodanów i białka. W pierwszym dniu spożywali ok. 600 kcal, a w pozostałe dni ok. 300 kcal. Cykl ten powtarzano co 3–4 tygodnie (maksymalnie osiem cykli). Przez pozostały okres pacjenci nie mieli żadnych ograniczeń żywieniowych, poza zaleceniem zdrowego sposobu odżywiania i stylu życia. Okazało się, że zdecydowana większość pacjentów dobrze zareagowała na dietę, bez względu na rodzaj nowotworu i stosowaną terapię. Utracona podczas postu masa ciała powracała do normy w okresach między postami, co wykluczało ryzyko niedożywienia i obniżenia skuteczności leczenia przeciwnowotworowego.

Dieta naśladująca post spowodowała zmniejszenie średniego stężenia glukozy we krwi o 18,6%, insuliny o 50,7% oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) o 30,3%. Zwiększyła się ponadto liczba limfocytów CD8+ odgrywających istotną rolę w niszczeniu komórek nowotworowych. – Zmiany te są analogiczne do tych, które odnotowaliśmy podczas badań przedklinicznych i które były związane z silnym działaniem przeciwnowotworowym. Duże ograniczenie spożywanych kalorii spowodowało szok metaboliczny, który aktywował mechanizmy immunologiczne wspomagające działanie leków przeciwnowotworowych – piszą autorzy. – To pierwsze badania kliniczne dotyczące wpływu krótkoterminowego silnego ograniczenia spożycia kalorii na aktywację mechanizmów immunologicznych zwalczających nowotwory. Metoda ta jest bezpieczna, nie wiąże się z dodatkowymi kosztami i może być bez problemu stosowana w połączeniu ze standardowymi terapiami antynowotworowymi – podsumowuje autor badań dr Claudio Vernieri.

 

Źródło: Cancer Discovery, 2021

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?